Payday Loans

Часопис WRM Бр. 3, Том 7

Трећи број часописа Water Research and Management Том 7, је изашао 21. октобра 2017. године. У њему ...

Часопис WRM Бр. 2, Том 7

Други број часописа Water Research and Management Том 7, је изашао 20. јула 2017. године. У њему мож...

Часопис WRM Бр. 1, Том 7

Први број часописа Water Research and Management Том 7, је изашао 1. маја 2017. године. У њему может...

Часопис WRM Бр. 3, Том 6

Трећи број часописа Water Research and Management Том 6, је изашао 14. октобра 2016. године. У њему ...

Часопис WRM Бр. 2, Том 6

Други број часописа Water Research and Management Том 6, је изашао 1. јула 2016. године. У њему може...

Часопис WRM Бр. 1, Том 6

Први број часописа Water Research and Management Том 6, је изашао 1. априла 2016. године. У њему мож...

Трећа национална радионица у оквиру ДРИНКАДРИА пројекта

"ПОСТОЈЕЋИ И ПОТЕНЦИЈАЛНИ РЕГИОНАЛНИ ВОДОВОДНИ СИСТЕМИ У СРБИЈИ" ...

 • Часопис WRM Бр. 3, Том 7

  субота, 21 октобар 2017 00:00
 • Проф. др Милан Димкић је био члан комисије за одбрану докторске тезе кандидата Абдулаи Салифуа

  понедељак, 09 октобар 2017 19:26
 • Часопис WRM Бр. 2, Том 7

  четвртак, 20 јул 2017 00:00
 • Часопис WRM Бр. 1, Том 7

  понедељак, 01 мај 2017 00:00
 • Конференција „Земље у транзицији и вода као фактор стабилности“

  уторак, 01 новембар 2016 15:29
 • Часопис WRM Бр. 3, Том 6

  петак, 14 октобар 2016 00:00
 • Часопис WRM Бр. 2, Том 6

  петак, 01 јул 2016 00:00
 • Часопис WRM Бр. 1, Том 6

  петак, 01 април 2016 00:00
 • Трећа национална радионица у оквиру ДРИНКАДРИА пројекта

  среда, 03 фебруар 2016 11:36
 • Срећни празници 2016!

  петак, 01 јануар 2016 00:00
ПР центар Вести Конференција „Земље у транзицији и вода као фактор стабилности“
Конференција „Земље у транзицији и вода као фактор стабилности“ ПДФ Штампа Ел. пошта

naslovna za vest

Конференција „Земље у транзицији и вода као фактор стабилности“ одржана је 7. и 8. септембра 2016. године у Српској академији наука и уметности и Привредној комори Србије. Конференцију је организовао Институт за водопривреду „Јарослав Черни“ А.Д., у сарадњи са УНЕСКО Центром II категорије за воде за одрживи развој и прилагођавање климатским променама (WSDAC) и Јавним комуналним предузећем „Београдски водовод и канализација“.

Конференцију је отворио господин Томислав Николић, председник Републике Србије. На отварању Конференције, учесницима су се обратили и председник САНУ академик Владимир Костић, проф. др Милан Димкић, директор Института за водопривреду „Јарослав Черни“ и професор Факултета техничких наука у Новом Саду, проф. др Соонтак Лее, професор Yeungnam универзитета, гувернер Светског савета за воде (WWC) и председник Међународног хидролошког друштва за животну средину (IHES), госпођа Наташа Милић, директорка Републичке дирекције за воде, испред Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије.

Основни циљ организовања Конференције јесте сагледавање приоритета, проблема и потреба интегралног управљања водама на различитим нивоима - глобалном, регионалном и локалном, са посебним освртом на земље у транзицији.

Скуп је организован у циљу иницирања активности на ојачању државног, финансијског, капацитативног и едукативног система у области вода, како би био у стању да одговори на проблеме у овој области.

„Србија је суочена са бројним изазовима када је реч о управљању водама и с обзиром да је то питање изузетно комплексно, треба га решавати дугорочно и систематично“, изјавио је директор Института за водопривреду „Јарослав Черни“ АД професор др Милан Димкић. „Имајући у виду да је земља веома задужена, ради успешне реализације неопходних промена повезаних са транзиционим процесима, од суштинског значаја је ојачавање техничких капацитета Владе Србије и свих других капацитета за управљање водама, како институционално, тако и финансијски“, додао је професор Димкић.

Првог дана Конференције, 7. септембра, у Српској академији наука и уметности, на програму су се нашле теме везане за међународну сарадњу у области вода, проблематику управљања водама у транзиционим земљама, искуства међународних организација, програма и иницијатива у области вода у разним земљама на сливу Дунава и у Србији, као и теме које се односе на финансирање и друге економске аспекте управљања водама и природним ресурсима. Предавачи су били истакнути домаћи и међународни стручњаци из области економије и управљања водама, универзитетски професори и академици (УНЕСKО, Институт „Јарослав Черни“, Бечки водовод, Међународна комисија за заштиту реке Дунава – ICPDR, САНУ, Савед подунавских градова и регија, Институт за управљање водама БОКУ Универзитета из Аустрије, Европска комисија - Joint Research Centre, Дунавска стратегија - Министарство спољних послова Мађарске).

Другог дана конфернције, 8. септембра, у Привредној комори Србије, на програму конференције заступљене су биле теме које су се односиле на питања улагања у водопривреду Србије, као што су: припрема и имплементација пројеката, финансирање пројеката у сектору вода, могућности обезбеђивања средстава за финансирање, као и неопходни кораци ка унапређењу сектора вода у водоснабдевању, каналисању, одбрани од поплава и сл. Предавачи су били домаћи и међународни стручњаци из области економије и управљања водама (Министарство финансија РС, Институт „Јарослав Черни“, Београдски водовод и канализација, Општина Кладово, независни консултанти, Међународно удружење водовода на сливу Дунава - IAWD)

На конференцији су као предавачи учествовали стручњаци и научни радници из Србије из области управљања водама и економије, грађевинских и консултантских компанија (Институт за водопривреду „Јарослав Черни“, Енергопројект), представници власти, јавних комуналних предузећа водовода (ЈКП Београдски водовод и канализација и други водоводи из Србије), научни радници и стручњаци из земаља западне Европе (Немачка, Холандија, Аустрија, Мађарска) и Јужне Кореје.

Скупу су присуствовали представници САНУ, Академије инженњерских наука Србије, Министарства финансија РС, Министарства спољних послова Републике Србиjе, Министрства пољопривреде и заштите животне средине, једног броја страних дипломатских представништава у Србији, Привредне коморе Србије. Такође је присуствовао и велики број предстваника предузећа из сектора вода, међу којима представника водовода и водoпривредних предузећа широм Србије (Шабац, Обреновац, Лесковац, Сремска Митровица, Кладово, Чачак, Зајечар, Нови Кнежевац, Београд, Ужице, Лебане, Крагујевац, Краљево, Грделица, Сомбор), представника Србијаводе и Вода Војводине, Института „Јарослав Черни“, Енергопројекта, и других компанија из сектора вода, научних радника и студената из института и факултета Универзитета у Београду и Новом Саду.

Конференција је организована под покровитељством Председника Републике Србије, Владе Републике Србије, Српске академије наука и уметности, Привредне коморе Србије, Академије инжењерских наука Србије, Српског друштва за заштиту вода, Међународне комисије за заштиту реке Дунав.

Покровитељи конференције су и Међународно удружење водовода у сливу Дунава (IAWD), Удружења за технологију воде и санитарно инжењерство и Удружење водовода и канализације Србије.

 
RocketTheme Joomla Templates